Водич за здравје

Чага – Дар од Бога природен ресурс за кожата

  Чага е неверојатно моќна лековита габа. Таа содржи највисоки нивоа на антиоксиданси (35000 единици супероксидна дисмутаза, најважен ензим за уништување на слободните радикали, како и бета-глукани), богата е со витамините А, Ц, Б, Д, К и Е, со минерали ...

Повеќе »

Препораки од EUCERIN за заштита од сонце за целото семејство

Сите ние со нетрпение го чекаме летниот одмор и одењето на плажа. Спомените од летувањата со родителите и со пријателите се врежани во нашето сеќавање и мамат насмевка секогаш кога ќе се подсетиме на нив. За насмевките да останат на ...

Повеќе »

Совршен во борба со килограмите: Гејшите користеле Маитаке за витка става

  Маитаке е лековита габа која е многу популарна во Јапонија и конзистентно ја користат поради доминантните бета-глукани, а претставува и природен извор на минерали и витамини (калиум, калциум, магнезиум, Б2, Б5, Д2), влакна, аминокиселини и ензими. Маитаке е и ...

Повеќе »

Со Реиши полесно се диши: Зошто ни е потребна таканаречената печурка на бесмртноста?

  Габата Реиши (Ganoderma lucidum, народно печурка на бесмртноста) е позната по своите чудотворни здравствени ефекти. Реиши се спомнува уште од 250 година во кинеската Materia Media, каде Реиши е класифицирана во највисоката класа, заедно со уште две габи, Кордицепс ...

Повеќе »

д-р Арсова и д-р Апајдин: Пресадувањето на брада и веѓи тренд во Европа

  За пресадување на брадата и веѓите како тренд во Европа разговараме со д-р Елена Арсова, трихолог во 101 Hair Clinic од Македонија и Д-р Илкер Апајдин, хирург за пластична и рекоструктивна хирургија во New Age Clinic од Турција. Д-р ...

Повеќе »

Моќта на Кориолус МРЛ за ХПВ инфекции

Хуман папилома вирус (ХПВ) е честа појава. Се пренесува на неколку начини, но сексуалниот контакт е најчест причинител. Потребни се редовни гинеколошки прегледи за да се утврди дали овој вирус постои во организмот. Доколку постои, треба да се утврди за ...

Повеќе »

Лекување и превенција на природен начин: Ги знаете ли здравствените предности на лековитите печурки?

  Печурките се користат на Ориентот со илјадници години како здрава храна поради нивниот состав и позитивни ефекти врз целокупниот организам.  Познато е дека Кина и Јапонија ги користат нутритивните печурки со цел подобрување на општата состојба на организмот, првенствено ...

Повеќе »

Прва македонска апликација за здрава исхрана „Бебе Готвач“

Мајките и сите останати што се грижат за бебињата и малите деца добија ново помагало во исхраната на своите најмили. Тоа е првата македонска андроид апликација „Бебе Готвач“, која ги прави достапни советите и рецептите за здрава исхрана на најмладите. ...

Повеќе »

Прави добро-чувствувај се добро

  Палијативна нега е нова филозофија на животот, која не се однесува само на постари пациенти, туку ги опфаќа сите со неизлечиви болести или состојби, од деца до лица во длабока старост. Палијативната медицина е најмлада гранка на медицината присутна во последните ...

Повеќе »

Науката докажа: Умерената консумација на квалитетни вина има благотворно влијание врз здравјето

Квалитетните вина, а во тие рамки и врвните вина од Македонија, се богат извор на биоактивни и нутритивни соединенија кои имаат позитивно влијание врз здравјето на луѓето. Ова е еден од заклучоците од конференцијата „Влијание на умерената консумација на вино ...

Повеќе »