Валентина Павловска: Филигран со конец од срма

Вљубеник сум во филигранството уште од најраното детство. Гледајќи го накитот од филигран изработен од старите охридски мајстори во мене се роди желба еден ден и јас да изработам таква безвременска уметност. Традиционалното филиграско творештво е мојата најголема инспирација. Постојат безброј работи кои што може и треба да се прикажат за да може на новите генерации да им се приближи убавината на народното творештво“, објаснува Валентина Павловска, вљубеник во филигранската убавина и фасцинантен уметник кој создава филигран од срма.

22ff

 Што е филигран ?

За мене филигранот е една од најстарите и најубавите уметнички форми создадено од човекот. Оваа техника се користи со векови во Македонија.44ff
Но во поново време се појави нов вид изразување на филигранската уметност – прикажување на филигрански форми, но со конец од срма.

 11ff
Каде може да се најде филигранот направен од срма?

Со изработка на филигран од срмен конец се занимавам веќе 5 години. До сега мојата филигранска уметност од срма ја имам прикажано на неколку изложби, а за интересираните за овој вид уметност може да ги разгледаат моите дела на мојата Фејсбук страница – Филигран од срма Тина.77ffДали е сеуште популарна филигранската пеперутка од срма?

Кога ќе се спомне за филигран од срма не може, а да не не асоцира на пеперутката која е заштитен знак на филигранот од срма.99ff
Но со оваа техника можат да се прикажат најразлични теми кои ја прикажуваат македонската традиција, идентитет и препознатливост.55ffТука спаѓаат народните носии, украсните колани, токи – пафти, антички накит… Едноставно нема ограничување.33ff

Во Вашите дизајни е проткаен модерниот дизајн и традиционалната филигранска приказна, како ги спојувате традицијата и модерното?

Најобработувана тема во моите дела е токму пеперутката. Инспирација пронаоѓам токму во неада се прикаже реплика на некои филигрански брош од старите мајстори, но на поинаков начин, на пример, пеперутката да не е фиксирана, туку како да е дел од природата.

10ff
66ff
14ff
Така ги преплетувам модерното и традицијата.BANER BLAVEN TINA 01Филигранот е страст, совршенство, перфектна убавина, љубов … создаден од уметник со посебна душа … дамата која ја оживува секојдневно вековната традиција – Валентина Павловскаinfo baner ff dd

x

Check Also

Новиот Ford Focus е семеен автомобил со средна големина кој нуди најмногу простор

Новиот Ford Focus ја користи новата Ford C2 платформа, која овозможува повеќе ...