Вежбање во бременоста: Кои спортови, со каков интензитет?

Прв и најважен предуслов за вежбање во бременоста е здрава бременост. Ако бременоста е здрава, тогаш нема причина да се откажете од вежбањето.

brem 88

Познато е дека во текот на бременоста може да добиеме и над 13 килограми, па потоа е тешко да ги симнеме со помош на диети. Задрвите трудници слободно можат да продолжат со физичката активност, секако со внимание. Оние трудници пак кои претходно не вежбале треба да бидат уште повнимателни и да не се изложуваат на преголеми напори. За нив најдобри физички активности би биле јогата, пешачењето и пливањето.

Трудниците пак кои претходно редовно вежбале можат да продолжат со одредени спортови. Пилатесот е идеален, брзото одење до еден час дневно, секако пливањето, умерениот танц.

И вежбањето со тегови е дозволено до 2 килограми тег

И вежбањето со тегови е дозволено до 2 килограми тег

Во овој период не треба да се носат за вежбање тесни парчиња облека, задолжително носите квалитетен спортски градник и патики кои добро ги фиксираат зглобовите. Многу вода во текот на вежбањето е задолжителна, дури и кога не чувствувате жед.

Следете ги реакциите на своето тело на вежбање. Знаци кои покажуваат дека треба веднаш да прекинете со вежбањето се болка, вртоглавица, слабост, губење на здив, контракции на матката, брзо чукање на срцето. Всушност пулсот не смее да биде над 140 отчукувања во минута. Најлесно ќе проверите дали претеравте со вежбањето преку тн говорен тест. Ако при вежбањето губите здив додека зборувате, значи дека сте претерале.

Избегнувајте ги боречките спортови и спортовите со голем ризик од паѓање. Фетусот е обично добро заштитен од паѓање и удари, но необичните активности сепак можат да бидат опасни. Нуркање не се препорачува, исто како и јавање и скијањето. Се што создава силен притисок на зглобовите и лигаментите, како некои вежби во аеробикот, тешки позиции во јогата или трчање – треба да се изведуваат во полесна форма.

пулсот не смее да биде над 140 отчукувања во минута

пулсот не смее да биде над 140 отчукувања во минута

Ако сте трчале пред бременоста, можете да продолжите и за време на бременоста. На самиот почеток на бременоста возењето велосипед е добра активност, но не и после петтиот месец зашто со зголемување на тежината се пореметува и центарот за рамнотежа па може да дојде до паѓање. Собниот велосипед е супер вежба земајќи предвид дека нема опасност од паѓање. Степерот е исто така идеален.

Да танцувате можете и дома и во клуб. Само избегнувајте ги наглите движења и вртења. Вежбањето во вода е најсигурна вежба за трудници и претставува задоволство, а освен тоа е совршено за решавање на болките во грбот во доцните месеци на бременоста. Сепак, скокањата во вода и забавните игри во вода избегнувајте ги.

x

Check Also

Како да загубите килограми после бременоста

Килограмите плус што ги таложиме во текот на бременоста може да бидат ...