Заводлива чипка од Кадора

Чипка е деликатна ткаенина изработена од предиво или конец во отворен шаблон, изработен од машина или со рака.

Првично биле користени ленени, свилени, златни или сребрени нишки. Сега, чипка често се прави со памучна нишка, иако ленени и свилени теми се сѐ уште достапни. Произведената чипка може да биде направена од синтетички влакна. Неколку модерни уметници прават чипка со фини бакар или сребрена жица наместо конец.

Зборот чипка е од средноанглиски, од старо француски лас, јамка, односно заведување.

Веруваме дека оваа чипка која Кадора ни ја претставува ќе ги заведе сите љубители на уметноста на ткаенината. Ќе ве остави без здив дизајнот и бојата на вино која се прелева вo неа.

Романтичниот крој не е за занемарување, елегантен гол грб со интересни детали го дефинираат овој модел кој денеска Кадора ни го претставува.

Модното студио „Кадора“ се наоѓа зад зградата на Сојузот на синдикати на Македонија

x

Check Also

Што чита Кејт Мидлтон во периодот на изолација?

За време на корона-деновите, од официјалната Инстаграм страница на Палатата Кенсингтон, беше ...