Monthly Archives: април 2022

МЕТЕО СО СЛАВЧО&ЗДРАВЈЕ: Од топло време – пак дожд и пад на температурите, стрес за здравјето и поттикнувач на несоница и немир!

Нова промена на времето! По прилично топлиот празничен период, следува нова временска промена, односно пад на температурите и локални дождови. Внимавајте, во ваков период на страшно променливо време, може да почувствуваме раздразливост и анксиозност, која се одразува и на квалитетот ...

Read More »

Приказна за велигденските јајца – „Фаберже“

„Фаберже“ велигденските јајца како уметнички предмети и денес воодушевуваат и предизвикуваат внимание. Последниве години на аукциите достигнуваат милионски суми. Во 1885г. царот Александар Трети посака на царицата Марија Фјодоровна за Велигден да ѝ подари посебен уметнички предмет. На царицата толку ...

Read More »

Од скршените велигденски јајца направете преслатки мезиња

Додека ги варите јајцата за вапцање, голема веројатност е дека макар едно ако не и неколку, ќе напукнат и не се погодни за вапцање. Ова не е причина да си го расипете убавото расположение. Со малку фантазија од јајцата кои ...

Read More »

Убави, едноставни и весели велигденски декорации за вашиот дом

Останува уште навистина малку до еден од најголемите христијански празници – Велигден. Сите се надеваме дека ова ќе биде последниот Велигден од „новото нормално“ што ќе треба да го поминеме во потесниот круг на семејството, одвоени од останатите членови или, ...

Read More »

МЕТЕО СО СЛАВЧО&ЗДРАВЈЕ: Нова промена на времето, внимавајте на раздразливоста!

Нова промена на времето! По прилично студената недела среде пролет, конечно ќе може да се израдуваме на потоплото време! Следнува период на на значително повисоки температури. Сепак, внимавајте, во ваков период на страшно променливо време, може да почувствуваме раздразливост и ...

Read More »

Мозаик велигденски јајца, како да ги направите

Ако сакате да пробате поинакво декорирање на велигденските јајца, обидете се со мозаик-техниката. Ефетот е извонреден. Со малку вештина, прецизна рака, фантазија и креативност, направете од велигденските јајца мали уметнички дела. Влучете ги и децата во оваа креативна декорација. Сварете ...

Read More »

МЕТЕО СО СЛАВЧО&ЗДРАВЈЕ: Рано летни температури! Како промените влијаат на здравјето?

По ветровите, дождовите и значителниот пад на температурата во екот на пролетта пак следува нова нагла промена на температурите – СОНЦЕ и ЗНАЛИТЕЛНО повисоки температури. Во ваков период на страшно променливо време, може да почувствуваме раздразливост и анксиозност, која се ...

Read More »