Лица

Некој како Никола Чутурило

Ноќ пред неодамна одржаните избори во Србија, спотот со новата песна на Никола Чутурило „Неко као ја“ (Некој како јас), предизвика големо внимание на социјалните мрежи. За една ноќ спотот имаше 10.000 прегледи на Јутјуб. Станува збор на протестна песна ...

Повеќе »

Мила Кадриу: Колку е важна колекцијата исто толку е важна и локацијата за една ревија да биде комплетна!

Деветтата сезона на Моден викенд во Скопје ќе се одржи од 1 до 6 април на повеќе локации во Скопје. Во официјалната програма влегоа дваесет модни дизајнери и брендови. Многу необична локација за претставување на својата нова колекција избра дизајнерката ...

Повеќе »

Во мода е Захар Прилепин: Писателите во Русија се на ниво на шоу-ѕвезди!

„Руската жена е многу убава и паметна. Тоа што половина од холивудските ѕвезди се оженети со Русинки воопшто не ме чуди. Има восхитувачка убавина и интелект,  и однадвор ангелски (но измамнички) карактер – тое е Русинката. И тоа со какви ...

Повеќе »

Стефан Соколовски, новиот Хелмут Њутн е веќе роден!

Стефан има само 16 години, вљубен е во фотографијата со која се занимава две години. Неговиот извонреден талент покажувда дека за ова младо момче-фотограф допрва ќе слушаме. Фотографирањето го интересирало од мали нозе, но посериозно се „фрлил“ на работа од ...

Повеќе »

Јосипа Лисац – Во слава на љубовта и животот!

Четири децении со Дневникот на една љубов „Дневникот на една љубов“ на Јосипа Лисац, според мислењето на многу стручњаци и музикофили, без сомнеж е најквалитетниот албум во историјата на СФРЈ. Поради магијата која ја носи може да се каже дека ...

Повеќе »

Ребека Вест, писателка која ги сакаше Македонците: Невозможно е да се убие само добрината!

„ Јас ја знаев добро таа карпа. Целиот живот го поминав во нејзината сенка. Целата наша западна мисла се темелеше на таа одвратна измислица дека болот е вистинска цена за се што е добро“   Во текстот што следува, селективно ...

Повеќе »

Ребека Вест: Македонците се прекрасни луѓе, знаат да се однесуваат и имаат стил!

„ Ако од тука до Кина има 20 луѓе кои личат на оваа жена (скопјанката Милица) цивилизацијата ќе биде спасена“. Непоткупливата новинарка, писателка, публицист, учесничка во жестоките полемики на своето време, патописец, мајката на бунтовниот критичар Ентони Вест, денес е ...

Повеќе »