Икони на стилот

ikoni na stilot

Жорж Ежен Осман, човекот кој го смени лицето на Париз

Жорж Ежен Осман, познат и под името барон Осман, понекогаш и како Хаусман, е познат во светот како најзаслужен за денешниот изглед на Париз. Творец е на арондисманите (на кои градот е поделен), негова идеја е главните точки на градот ...

Повеќе »

Рудолф Нуреев, првата поп-икона на балетот

Еден од најзначајните балетски играчи на 20 век, а можеби и најдобар балетан на сите времиња, кој почина од сида на 55-годишна возраст, покрај другото беше и најсензационален азилант на своето време. Со својата таинствена личност стана и прва поп-икона ...

Повеќе »

Краток водич низ Гаудиевата Барселона

Антони Гауди животот го помина во градот чие лице засекогаш го измени со своите необични, луцидни градби. Неговите градби воедно се и скулптури, кои привлекуваат милиони посетители секоја година. Поради неговите креации се добива впечаток дека Барселона е повеќе од ...

Повеќе »

Мерилин Монро, последен разговор со осамената девојка

Последните интервјуа на Мерилин Монро дадени на новинарот на кој му веруваше, Ричард Меримен, личеа на исповед. Интимна исповед за нејзиното детство, за товарот на славата, за зависта на луѓето, интересите на филмските студија. Серијата исповеди беа објавени во списанието ...

Повеќе »

Оскар Вајлд, еден сосема необичен и екстравагантен гениј

Негува посебен стил по кој набргу станува препознатлив. Носи долга коса, повремено се занимава со бокс, а својата соба ја украсува со перја од паун, син порцелан, лилјани и останати уметнички детали. До третата година на Оксфорд, Оскар Вајлд веќе ...

Повеќе »

Жан Кокто, „enfant terrible“ на француската литература

Овој писател, драматург, сликар, декоратер, сценограф одново го запознаваме секои десетина години. Во еден наврат ќе станат популарни неговите песни и романи, во друг – сценографијата и костимите за театар и филм, потоа се открива неговата наклонетост кон цртањето и ...

Повеќе »

Многу стил во Оријана Фалачи, доброволно осамена до последниот здив

Во своите дискусии беше рамна, честопати и над многу политичари кои ги интервјуираше. Но таа одбиваше да се зближи со било кого од нив, да остане после разговорот, да се сретне во неофицијална пригода. Секогаш избираше да остане доброволно сама.

Повеќе »

Збогум, Мадам Карвен

Француската модна дизајнерка и основачка на модната куќа „Карвен“ почина во својот дом во Париз. Имаше 105 години. Омилената креаторка на ситните жени, со слична градба како нејзината, својата модна куќа „Карвен“ ја основаше во 1945 година. Славата ја достигна ...

Повеќе »

Женствената Маргарет Фулер со машко перо

Била најначитаната жена на светот во времето во кое живеела, прва жена-уредник и прв дописник од странство. Маргарет Фулер, со своето остро „машко“ перо ќе го трасира патот, мошне трновит, по кој денес слободно одат припадничките на нејзиниот пол што ...

Повеќе »