Икони на стилот

ikoni na stilot

Енгр, опсесивен трагач по идеалната убавина

Се смета за еден од последните сликари на неокласицизмот, а со неговата смрт умре и овој правец. Мајстор на прецизното сликарство и исклучителен портретист, важи за икона на културниот конзервативизам на 19 век. Познат е по опсесивната потрага за идеална ...

Повеќе »

Елизабет Тејлор, од грдото пајче до убавица со префинет стил

За посебноста на Елизабет Тејлор нема да дознаеме многу од нејзините филмови и љубовни врски, ниту пак од нејзините многубројни бракови. Туку од животните датуми и факти за дивата, кои записничарите (некаде) ги забележиле. Родена грда, со лице и тело ...

Повеќе »

Икона на стилот: Алфонс Муха, синоним на уметноста на заведувањето

Неговото име е синоним за Арт Нуво (Art Nouveau). Неговата уметност е уметност на заведување. Грациозни долгокоси жени во фустани кои лесно паѓаат нагласувајќи ја линијата на телото, необично декорираните и обоени постери станаа заштитен знак на една епоха. Роден ...

Повеќе »

Икона на стилот – Тадеуш Кантор, драматичен гениј

За генијалноста на Тадеуш Кантор и неговиот авангарден театар „Крикот 2“ доволно зборува фактот дека по неговата смрт, ниту еден светски режисер не е во можност (а нема ни храброст) да постави ниту една негова претстава, иако Канторовите актери се ...

Повеќе »

Икона на стилот: Едвард Мунк, визионер кој со едно дело го покажа стравот и осаменоста на денешниот човек

Автор е на една од најпознатите слики во историјата на уметноста, „Вресок“ стана икона на поп културата. Едвард Мунк, најпознатиот норвешки сликар и графичар, е роден во 1863., во Лотен, Норвешка, во семејство на докторот Кристијан Мунк и Лаура Катарина ...

Повеќе »