Икони на стилот

ikoni na stilot

Икона на стилот: Симонета Веспучи, музата на Ботичели

Ренесансните италијански уметнички дела насекаде се познати како едни од најубавите воопшто создадени во историјата. Меѓу прочуените имиња на тој период е и Сандро Ботичели, сликарот од Фиренца, славен по извонредните дела Раѓањето на Венера и Пролет. Се верува дека ...

Повеќе »

Јованка Броз, мајката на југословенската модна индустрија

Нејзиниот патерналистички однос кон југословенската модна индустрија би требал да послужи за пример, а нејзиниот стил за инспирација на сите први дами од овие простори кои почесто ги промовираат светските модни марки, отколку оние од сопствената земја на кои им ...

Повеќе »

Икона на стилот: Исидора Данкан, славната трагична муза

Нејзините основни принципи во танцот – телото и движењата мора да бидат слободен одраз на внатрешното доживување, ја иновираа балетската уметност. Начела на играта што денес може да се види во модерниот танц на различни трупи и поединци својата основа ...

Повеќе »