Стил

Ново доба: Заха Хадид, визионер на 21. век

Новото доба ни носи разни изненадувања и достигнувања. Науката, технологијата, уметноста, сите одат во правец на новото откривање на човекот, неговите можности, и проширување на видиците и знаењата.Сепак, ни се чини дека дизајнот и архитектурата предничат во својот развој, во ...

Повеќе »

Уметност на создавање очила за сонце со микро мозаик

Новата колекција на очила за сонце од Д&Г содржи и лимитирана луксузна линија насловена Мозаик. Лимитираната линија е рачно изработена со примена на стара италијанска техника за правење на мозаик. На рамките на очилата прецизно се додаваат мурано стакленца и ...

Повеќе »

Во мода се враќаат мистичните автори

Руми  и во изминатата година е најпродаваниот мистик. Езотеричната поезија се враќа во мода, а најпродаван автор во светот е Руми. По него следуваат белешките на Ошо, па потоа поновите автори на ваков вид литература. Огромните тиражи во кои се ...

Повеќе »

Празник за очи: парижанките и нивната модна фантазија во многу бои

Не, не станува збор за модели кои се симнале од модната писта. Овие парижанки немаат никаква врска со фотосесиите, ама со модата, секако – да. Последна и за многумина најомилена дестинација со која се затвора годинешната модна приказна е Париз. ...

Повеќе »

Енгр, опсесивен трагач по идеалната убавина

Се смета за еден од последните сликари на неокласицизмот, а со неговата смрт умре и овој правец. Мајстор на прецизното сликарство и исклучителен портретист, важи за икона на културниот конзервативизам на 19 век. Познат е по опсесивната потрага за идеална ...

Повеќе »

Со најскап коктел се отвори првата тераса од мраз во Москва

Со коктел вреден 50 илјади долари се отвори првата тераса направена од мраз во луксузниот ресторан Река во Москва. Луксузниот коктел е креација на бизнисменот Андреј Мелников, инаку редовен гостин во ресторанот. Во коктелот има и дијамантчиња. Терасата е направена ...

Повеќе »