Во движење

Дигитален паричник, тренд и безбедност

Кешот сè повеќе „излегува од мода“, а бесконтактното плаќање за секојдневните купувања на корисниците секаде во светот е во постојан пораст. Картичките, кредитните и дебитните, постојат веќе подолго време, но и нив полека почнува да ги заменува нов алтернативен начини ...

Read More »

Експлозивна филмска акција во Скопје: Мултикултурализмот – карта за зачекорување на македонската филмска индустрија на светската сцена

Оваа сабота, 05.06.2021 година, во Скопје започнува приказната на една нова експлозивна филмска акција. Новата македонска серија насловена како BLACK OPS, со огромна брзина го зголемува интересот кај фановите. Квалитетната актерска фела, составена од David Mukka, Христијан Тасковски – Таско, Стефан ...

Read More »

Прв пијано маратон на македонската музичка сцена  „8 ЧАСА ЉУБОВ – ПИЈАНО МАРАТОН“

Во недела на 06.06.2021 вратите од салонот на Пијано Центре во склоп на  Национална Опера и Балет ќе бидат отворени за сите вљубеници во пијанизмот. Започнувајќи во 11 часот со експозе, промоција и презентација на новите пијана во Пијано Центре, ...

Read More »

Интимна атмосфера, но огнена енергија: Отворањето на Танц Фест 2021 проследено со овации и аплаузи

Одушевување, овации и аплауз кој не запира се впечатоците од синоќешното отворање на 17-иот по ред Танц Фест Скопје! Во Домот на Армијата, во интимна атмосфера, но со огнена енергија, публиката уживаше во македонско-словенечкиот спој на сцена, кој никого не остави ...

Read More »

Конкурс за истражувачки проект од областа на ликовната критика на АИКА Македонија

Здружението на ликовни критичари АИКА Македонија распишува конкурс за истражувачки проект од областа на ликовната критика. Наградата има за цел да понуди можност за промислување на третманот и позициите на ликовната критика денес и на критичкото пишување за појавите и тенденциите во современите визуелни уметности и теоријата на уметноста. Недостатокот од пишана критика и потребата од афирмација на критичко делување во контекст на современата уметност, е основниот поттик за овој конкурс. Конкурсот е отворен за проекти кои ликовната критика ќе ја препознаат како практична дисциплина која теориски ја интерпретира тековната уметничка продукција и иницира нејзината артикулација во контекст на современите уметнички продукции. Наградата го носи името на Ладислав Баришиќ (1941-1991), ликовен критичар и историчар на уметност, кој во рамките на ликовната публицистика беше активен во периодот од 1972 до 1986. Тој е автор на текстови во кои критичарскиот став кон одреден културен настан се одликуваше првенствено со отпор кон априорното мислење својствено за догмите на времето во кое создавал. Право за учество имаат сите историчари на уметноста, критичари, теоретичари, интердисциплинарни истражувачи и други профили на креативни автори поврзани со ликовните и визуелните уметности во Македонија (освен членовите на У.О. на АИКА Македонија). Кандидатите треба да се граѓани на Република Северна Македонија или пак странски државјани кои живеат и работат на територијата на Република Северна Македонија повеќе од една година. Наградата е во висина од 30.000 денари и за неа ќе одлучува трочлено стручно жири. Конкурсот е отворен од 2 јуни 2021. и трае до 02 јули 2021. Кандидатите треба да достават: – опис на предложениот проект и методологија на неговата реализација (не повеќе од 1500 збора) – CV на кандидатот (или доколку станува збор за група истражувачи на сите поединечни членови на истражувањето). Наградениот проект треба да биде изработен до ноември 2021., пред годишниот симпозиум на АИКА Македонија каде наградената реализација ќе биде претставена. Добитникот на наградата ќе биде известен најдоцна до 15 јули, 2021. Материјалите треба да се испратат на следната адреса: contact@aica-macedonia.org.mk Проектот се реализира со финансиска поддршка од Министерство за култура на ...

Read More »

Бимилк го одбележа Светскиот ден на млекото со донација за семејствата кои добија принова во најголемите родилишта во земјава

Светскиот ден на млекото – 1 јуни, Бимилк како најголема компанија во млечната индустрија во земјава го одбележа со донација за сите семејства кои денеска добија принова во најголемите родилишта во земјава – Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство во ...

Read More »

Халкбанк ги повикува љубителите на трчањето да бидат дел од HalkEco Скопје Трча 10КМ

На 13 јуни, по едногодишна пауза поради пандемијата, љубителите на трчањето повторно ќе имаат можност да учествуваат во традиционалната трка HalkEco Скопје Трча 10КМ која ќе се одржи во Скопје. Организатори на овој спортски настан се Сојузот на спортови на Град ...

Read More »

„LifePal“ – победници на Националниот натпревар на ученички компании  

Победник на националниот натпревар на ученички компании за учебната 2020/2021 година, организиран од Џуниор Ачивмент Македонија, е ученичката компанија „LifePal“ од гимназијата Никола Карев од Скопје. Нивната компанија нуди интересно и практично решение за непредвидливи ситуации од секојдневниот живот на училиште, ...

Read More »

Викендов 200 спортисти ќе се натпреваруваат на Куп на Македонија за сениори/ки

Куп на Македонија за сениори/ки ќе се одржи викендов во организација на Атлетска федерација на Македонија во националната арена „Тодор Проески“. Предвидено е денеска и утре да се натпреваруваат 200 спортисти меѓу кои и кандидатите за Олимпијада а се очекуваат ...

Read More »

По четврт пат избрани најдобрите старт-ап идеи во Битола

БАК пивара – прва крафт пиварница во Битола на апликантот Марјан Бакревски, NOMAD creative studio – проект позади кој стои Ана Секуловска, CONSULATE home philosophy – на Маја Настеска и Зорица Каранфиловска и АПЕТИТКО свет на вкусовите – бизнис идеја ...

Read More »