Страсти

stratsti passion

Ботаничките таписерии на Ванеса Барагао: Традиционални техники на обработка на волна и рециклирани материјали

Традиционалните техники во обработка на волна се дел од семејното наследство на уметницата Ванеса Барагао. Кога на тоа ќе се додадат и рециклирани материјали, се создаваат прекрасни, иновативни производи, долги импресивни 15 метри. Ванеса моментално живее во Порто, кој е ...

Read More »

(Видео) Зборови не се потребни: Погледнете како дивиот коњ му се заблагодари на својот спасувач

Вообичаена практика во многу делови на Романија е да се врзуваат предните или задните нозе на коњите со синџири за да се спречат да избегаат. Во Летеа (делта на Дунав) заробен коњ бил откриен од ветеринарот Овидиу, кој веднаш му ...

Read More »

Чевелот како огледало на душата

Некои луѓе имаат способност да читаат од дланка. Но, Олга Берлути знае да чита од стапало. Секој чифт чевли на ова легендарна париска креаторка практично претставува своевидно уметничко дело.

Read More »

Екстравагантните страсти на Че Гевара

Неговиот стил е стил на еден човек кој постојано изненадува. Почнувајќи од големите контрасти во однесувањето и изгледот, до материјалните работи кои ги поседувал, објаснува познатиот сликар и новинар Пако Таибо во биографијата „Без да изгуби нежност“, која важи за ...

Read More »

Владимир Четкар: Колекционер сум на ретки историски книги

„Имам премногу страсти за еден човек. За некои можам да зборувам, а некои ќе ги зачувам само за себе. Покрај музиката, огромна страст ми е историјата. Колекционер сум на ретки, драгоцени историски книги“, вели музичарот Владимир Четкар.  

Read More »

Сликарот на ноевските вратови кој танцувал гол

Црномурестиот италијански евреин, последната роматична елеганција на Монмартр со истанчен поетски нерв, олицетворение на романтичен неред. Евреин во бучниот артистички Париз како двоен аутсајдер. Се преставувал: “Јас сум Модилјани, Евреин …”

Read More »