Водич за здравје

Душиковиот оксид како алтернативен лек во борба против коронавирусот

Душиковиот оксид се тестира како возможен лек против коронавирусот. Овој оксид во минатото помогнал за многу цели, на пример, испитувањата покажале дека помага во опуштањето на крвните жили, но од душиковиот оксид се роди и сината таблетка наречена Вијагра. Во ...

Повеќе »

Не фрлајте ја кората од банана, еве за што ќе ви послужи

Можеби ќе се зачудите, но кората од банана содржи многу корисни витамини и минерали, па затоа не фрлајте ја, туку употребете ја за маска за лице или коса, а има и други корсни намени. Го враќа сјајот на растенијата Со ...

Повеќе »

Балансирано до рамномерна исхрана. Како да се храниме здраво?

Витамините и минералите се неопходни за нормално функционирање на организмот и за непречено одвивање на сите процеси. Нивното влијание врз развојот на организмот и воопшто здравјето, е огромно. Сите процеси во организмот се поврзани на различни начини, и недостатокот на ...

Повеќе »

Индустриски заштитни маски кои го штитат здравјето на секој од вас

Индустриските заштитни маски или маските за заштита станаа нужна потреба на секој граѓанин, со цел за заштита од повеќе фактори кои се причинители за зголемување на здравствените проблеми кај луѓето. Во време на пандемја од коронавирус кој го зафати целиот ...

Повеќе »

Ново истражување предупредува на една од најопасните заблуди за коронавирусот: Другите може да ги заразите еден до три дена пред појава на симптомите

Луѓето заразени со коронавирус можат да заразат друго лице еден до три дена пред да се појават првите симптоми, вели студијата на американскиот Центар за контрола и превенција на болести. Студијата, која ја истакна важноста на социјалната дистанца во борбата ...

Повеќе »

Топ 5 намирници за јакнење на имунитетот, изобилуваат од витамин Ц повеќе од портокалите!

Витаминот Ц ни е потребен особено во сезоната на коронавирусот, зашто само со силен имунитет може да се одбраниме од вирусите.  Но, ако сметавте дека најмногу витамин Ц има во портокалите, грешите. Во 100 грама портокал има 53 милиграма витамин ...

Повеќе »

Вирози и како да се заштитиме од нив? Има ли домашни производи со витамини за зголемување на имунитет?  

Најсигурен начин за заштита од вирози се витамините и храната, односно внесувањето прехранбени производи богати со широк спектар витамини. Наспроти верувањето дека зимата, ладното време или пак премините од една во друга сезона се погодни за појава на вирусни инфекции, ...

Повеќе »

За подобра хидратација: НОВО! Eucerin®Hyaluron-Filler Ултралесен хидратантен гел

 Ја хидрира кожата моментно и интензивно во следните 24 часа!   Добро хидрираната кожа има здрав и сјаен изглед. Но многу често се случува да имаме нарушена бариерна функција на кожата, што предизвикува водата да испарува и кожата да ја губи својата влажност, ...

Повеќе »

Вакцина против корона: Кога ќе ја имаме?

Секој ден пристигнуваат нови податоци за научни лаборатории кои забрзано работат на создавање вакцина против корона вирус, додека Кина и САД почнаа со први тестирања на доброволци, а решенија бараат и Германци, Руси, Израелци и Канаѓани. Статистиките за бројот на ...

Повеќе »

Денес сите внесуваме витамини, а што е со пробиотиците?

Во услови кога вирусните и бактериските инфекции се чести, самоиницијативно се вртиме кон дополнително внесување витамини, како суплементи или преку исхрана и напитоци збогатени со витамини. Секако дека витамините го зајакнуваат имуниот систем на организмот, но дали дејствуваат сами или ...

Повеќе »