Водич за здравје

Ве мачи пролетна алергија? Вклучете ја оваа напивка во секојдневното мени

Оние кои ги мачи пролетната алергија добро ги знаат нејзините симптоми – нервоза, затнати синуси, чувствителни и насолзени очи…Секако, симптомите се кај секого различни, но поголем број на луѓе истакнуваат дека чувствуваат хроничен замор. Пролетната алергија може да го наруши ...

Read More »

Млекото, здравјето и сите придобивки од млекото

Нутритивната вредност на млекото е комплексна и сеопфатна затоа што млекото ги содржи скоро сите нутриенти кои се потребни на организмот. Mлекото е извор на многу важни витамини и минерали и со само една чаша млеко дневно се внесува значаен ...

Read More »

Дајте ѝ нов живот на вашата коса!  

Премногу често целиот фокус го ставаме на грижата за кожата на лицето, заборавајќи дека состојбата на чувствителната кожа на скалпот е голем фактор за здравјето на косата. Кратка или долга, фарбана или со природна боја – стилот на косата е ...

Read More »

Како да изберете шампон кој на благ и природен начин ќе ја негува косата!

Ништо не е толку привлечно како здравата, сјајна и негувана коса. Денес, дерматолозите се категорични дека формулата за убава и здрава коса е содржана во „вистинските“ препарати за хигиена и нега. Според нив, Eucerin ph5 шампонот за чувствителна кожа несомнено ...

Read More »

Зошто е добро да се консумира сирење и кашкавал?

Правилната исхрана значи здравје, среќа, позитивна енергија и придонесува за благосостојба и хармонија во семејството. Начинот на исхрана се стекнува од најмала возраст и влијае за растот, развојот и животниот стил кој ќе го изгради детето. Заедничките моменти во семејството, заедничкиот ...

Read More »

Лебот е добар за децата

Можеби не сте знаеле, лебот освен што е вкусен и децата го сакаат, ако тој во себе содржи одредени состојки може дополнително позитивно да влијае врз растот и развојот кај децата. Лебот треба да биде дел од секојдневното мени бидејќи ...

Read More »

Силните пролетни сончеви зраци бараат и неопходна заштита!

Зголемените температури, убавото и сончево време се повеќе не “мамат”, деновиве времето да го поминуваме надвор на отворено. Доаѓа продолжен викенд, Велигден се спојува со 1 Мај, и многу веројатно е дека желбата да бидеме надвор, на отворено ќе биде ...

Read More »

Никотин – помалку познати факти

Кога се споменува никотин, првото нешто што паѓа на ум е пушењето и како тоа влијае врз организмот. Никотинот е супстанца која предизвикува зависност и се разбира дека не е без ризик. Многу луѓе поставуваат знак за еднаквост помеѓу никотинот ...

Read More »

Зошто е важно за децата да консумираат леб?

На децата им е потребна здрава и балансирана исхрана која ја вклучува секоја група храна, за да добијат широк спектар хранливи материи кои би им помогнале во нивниот развој. Лебот и житарките се добар извор на хранливи влакна, јаглехидрати, протеини, ...

Read More »

Нови лекови против ковид: инхибитори на протеаза и моноклонални антитела, како функционираат?

Инхибитори на протеази и моноклонални антитела се новите лекови за победа на САРС-CoV-2. Покрај вакцините кои се користат за брзо имунизирање на населението, се тестираат и нови ефективни терапии кои треба да се применат кај оние кои се заразиле со ...

Read More »