Водич за здравје

Совршен во борба со килограмите: Гејшите користеле Маитаке за витка става

  Маитаке е лековита габа која е многу популарна во Јапонија и конзистентно ја користат поради доминантните бета-глукани, а претставува и природен извор на минерали и витамини (калиум, калциум, магнезиум, Б2, Б5, Д2), влакна, аминокиселини и ензими. Маитаке е и ...

Повеќе »

Со Реиши полесно се диши: Зошто ни е потребна таканаречената печурка на бесмртноста?

  Габата Реиши (Ganoderma lucidum, народно печурка на бесмртноста) е позната по своите чудотворни здравствени ефекти. Реиши се спомнува уште од 250 година во кинеската Materia Media, каде Реиши е класифицирана во највисоката класа, заедно со уште две габи, Кордицепс ...

Повеќе »

д-р Арсова и д-р Апајдин: Пресадувањето на брада и веѓи тренд во Европа

  За пресадување на брадата и веѓите како тренд во Европа разговараме со д-р Елена Арсова, трихолог во 101 Hair Clinic од Македонија и Д-р Илкер Апајдин, хирург за пластична и рекоструктивна хирургија во New Age Clinic од Турција. Д-р ...

Повеќе »

Моќта на Кориолус МРЛ за ХПВ инфекции

Хуман папилома вирус (ХПВ) е честа појава. Се пренесува на неколку начини, но сексуалниот контакт е најчест причинител. Потребни се редовни гинеколошки прегледи за да се утврди дали овој вирус постои во организмот. Доколку постои, треба да се утврди за ...

Повеќе »

Лекување и превенција на природен начин: Ги знаете ли здравствените предности на лековитите печурки?

  Печурките се користат на Ориентот со илјадници години како здрава храна поради нивниот состав и позитивни ефекти врз целокупниот организам.  Познато е дека Кина и Јапонија ги користат нутритивните печурки со цел подобрување на општата состојба на организмот, првенствено ...

Повеќе »

Прва македонска апликација за здрава исхрана „Бебе Готвач“

Мајките и сите останати што се грижат за бебињата и малите деца добија ново помагало во исхраната на своите најмили. Тоа е првата македонска андроид апликација „Бебе Готвач“, која ги прави достапни советите и рецептите за здрава исхрана на најмладите. ...

Повеќе »

Прави добро-чувствувај се добро

  Палијативна нега е нова филозофија на животот, која не се однесува само на постари пациенти, туку ги опфаќа сите со неизлечиви болести или состојби, од деца до лица во длабока старост. Палијативната медицина е најмлада гранка на медицината присутна во последните ...

Повеќе »

Науката докажа: Умерената консумација на квалитетни вина има благотворно влијание врз здравјето

Квалитетните вина, а во тие рамки и врвните вина од Македонија, се богат извор на биоактивни и нутритивни соединенија кои имаат позитивно влијание врз здравјето на луѓето. Ова е еден од заклучоците од конференцијата „Влијание на умерената консумација на вино ...

Повеќе »

Маја Лазаревска: Tајландската масажа е секогаш ориентирана на потребите на клиентот

  „Предноста на тајландската масажа е тоа што секогаш е ориентирана е на потребите на клиентот: се употребуваат само техники што се корисни за конкретниот клиент, зависно состојбата во која тој се наоѓа. Исто така, за разлика од класичната масажа, ...

Повеќе »

Доставен првиот дел од донацијата на Жито Лукс за Детскиот оддел во Клиничката болница во Тетово

  Детскиот оддел во Клиничката болница во Тетово го доби првиот дел од донацијата од Жито Лукс. Новата опрема се состои од душеци за креветчињата и дел од медицинската опрема која што беше неопходна за потребите на одделението. Донацијата е ...

Повеќе »