Помфрит – суперкалоричен, но влијае на доброто расположение

Новата британска студија тврди дека чипсот односно помфритот влијае на доброто расположение.

Во анализата учествувале научници и доброволци, на сите учесници им бил прикажан филм за нуклеарна војна, а потоа биле поделени во две групи. Првата група после филмот била „третирана“ со помфрит и чипс, а втората со здрава храна и лесни оброци. После ужините, двете групи поминале тестови преку кои се анализирало нивното расположение. Се заклучило дека оние кои конзумирале чипс се во добро расположение, за разлика од останатите.

Научниците ваквиот резултат го ојаснуваат со фактот дека брзата храна содржи големи количини на јагленохидрати кои значително го подобруваат расположението.

 

x

Check Also

Имате чести главоболки? Овој домашен лек е сè што ви треба

Кога ќе не заболе главата, обично посегнуваме за билокој лек пторив болки ...