Да се ​​работи осум часа на ден не е добро ни продуктивно, доволни се само 3 часа! Новото истражување ја докажува оваа теза

Ова го откри истражување на австралискиот институт за применети економски и социјални истражувања во Мелбурн, објаснувајќи кој е оптималниот број на часови за работа за да не се изгуби продуктивноста.

Работата 8 часа на ден, пет дена во неделата, на која често се додаваат и прекувремени часови, не е погодна за луѓето. И не од причина – мрзеливост.

Ова го откри истражување на австралискиот институт за применети економски и социјални истражувања во Мелбурн, во кое се објаснува дека оптималниот број на работни часови е 25 неделно, што е еквивалентно на три дена наместо 5 дена, особено ако имате повеќе од 40 години.

И ова се случува затоа што, кога одите понатаму со работните часови, пристигнува замор и стрес, а когнитивните способности драматично опаѓаат. Студијата ги разгледала задржувањето на меморијата, јазичните вештини, концентрацијата и брзината на обработка на информации. Научниците потврдиле дека когнитивните функции остануваат високи само до 25 часа неделно, а потоа драматично опаѓаат.

Намалените часови на работа за повеќето од нас изгледаат утопија, но во другите европски метрополи тоа е реалност. На пример, во Холандија, 4-дневната работна недела е широко распространета и прифатена од 86 проценти на работодавачите а се однесува на жените кои имаат деца и на 12 проценти од татковците.

Од друга страна, според студијата спроведена во Лондон, заснована на низа информации добиени од самите работници за нивното вистинско темпо на работа, 79 проценти признале дека се продуктивни во просек само 2 часа и 53 минути, а во 65 проценти од случаите, потврдено е дека е невозможно е да се работи без одвлекување на вниманието.

 

x

Check Also

Отворена е новата поставка на изложбата “Скопје, одново” во МСУ – Скопје

Од денеска, 14 октомври, посетителите на Музејот на современата уметност – Скопје ...