Дали и колку е безбедно тренирањето за време на бременоста

Кога станува збор за вежбање за време на бременоста, понекогаш на трудниците навистина им е тешко да одлучат кого да послушаат затоа што сите имаат по некој различен совет.

Еве што советува фитнес-експертот Роузи Стокли во врска со вежбањето за време на бременоста.

Првите 12 недели – бидете внимателни!

Во првото тримесечје е најголем ризикот од спонтан абортус, затоа е важно да бидете внимателни со интензивните тренинзи. Ако не сте вежбале досега, подобро е во овој период само редовно да шетате за да се подготвите за вежбање во второто тромесечие.
Ако сте веќе активни, малку намалете го интензитетот на вежбањето и слушајте го своето тело.

Не започнувајте ништо ново

Во текот на бременоста телото се прилагодува, па затоа правете вежби кои веќе ви се познати и прилагодете го интензитетот.

Одете на тренинзи за трудници

На овие тренинзи вежбите се прилагодени на промените во телото и ги подготвуваат мускулите за породување.

Не го задржувајте здивот

Многу е важно бебето цело време да добива кислород, кој доаѓа директно од вашето дишење. Затоа не треба да подигнувате тешки тегови или да правите статички вежби каде што е тешко длабоко да дишите.

Лежење на грб

По првото тромесечје бебето е сè поголемо, а и матката расте и може да се случи да ја притисне вената која е одговорна за доток на крвта до срцето ако лежите на грб.

Стомачни и други вежби кои го изложуваат телото на голем притисок не се препорачливи за време на бременоста.

x

Check Also

МЕТЕО СО СЛАВЧО&ЗДРАВЈЕ: Продолжува периодот на дождови! Еве на што да внимавате најмногу!

Продолжува периодот на дождови! Но, и покрај тоа што ќе врне, ќе ...