Денес е светски ден на вратоврската

18 октомври е прогласен за светски ден на вратоврската на предлог од Академија Краватика. Се празнува од 2008 година.

Вратоврската се смета за изворен хрватски производ, а во Европа се проширила во 17-от век благодарение на хрватските војници чиј препознатлив моден детаљ била токму вратоврската.

Познатото име кравата кое и денес се употребува во земјите од поранешните југословенски простори е всушнот модификација на зборот кроата.

 

x

Check Also

Кралски изглед на денот: Плисираната сукња на Летиција од Шпанија

Летиција од Шпанија, 49, е неприкосновена во модната естетика која инспирира. Овојпат ...