Девојчињата созреваат меѓу 10та и 12та година, момчињата меѓу 15та и 21ва.

Како што открива една нова студија, мозоците на девојчињата созреваат порано од мозоците на момчињата.

Науката веќе докажа дека, во принцип, мозокот на едно девојче созрева порано. Ова го тврди истражувањето направено на Универзитетот во Њукастл. Сепак, треба да се земат в предвид и индивидуалните разлики.

Фактот дека девојчињата покажуваат ран развој на мозокот во споредба со момчињата, не значи дека тие имаат поголем интелектуален потенцијал. Тоа значи дека помеѓу 10та и 12та година, девојчињата имаат поголема организација на мозокот и поинтензивна когнитивна активност. Момчињата, од своја страна, го започнуваат овој ист процес на созревање на возраст меѓу 15та и 21. година.

Зошто мозоците на девојчињата созреваат порано?

Научниците од Универзитетот во Њукастел, Велика Британија, спроведоа студија која откри неочекувани податоци. Целта на оваа студија, како што објасни Маркус Кајзер, професор на одделот за психологија на истиот универзитет, била да се дознае нивото на поврзаност на човечкиот мозок кај лица од 4 до 40 години.

Преку низа тестови и магнетна резонанца, научниците забележале многу важен аспект. Девојчињата помеѓу 10. и 12. години покажале позрел мозок од нивните машки врсници. Но, што подразбираме под „зрели“?

Честопати мислиме дека колку е поголем бројот на невронските врски, толку се поголеми ресурсите, вештините и способностите што ни се достапни. Сепак, ова не е клучен елемент. Се верува дека една од главните тешкотии на лицата со аутизам е нивната хиперконективност.

Бебињата се раѓаат со околу 100 000 милиони неврони. До околу две години, се формираат голем број синапси. Од две години натаму, целта е да се уништат тие неискористени врски (или синапси) и да се зајакнат оние што се во употреба. Ова зајакнување ќе резултира во побрзи и поефективни врски. Овој невролошки процес до 20-годишна возраст.

Фактот дека мозоците на младите девојчиња созреваат порано, воопшто не значи дека тие треба да добијат специјално образование. Еден аспект што експертите го истакнуваат – а што веќе го споменавме на почетокот – е потребата да се разберат едукативните, емоционалните и личните потреби на најмладите.

Мозокот на девојчињата созрева порано од оној на момчињата, но мора да им дадеме поволни услови и двајцата да го сторат тоа на најдобар начин, искористувајќи го максимумот од нивниот потенцијал. За таа цел, ве потсетуваме на работите кои може да помогнат во созревањето.

Првата стратегија е да ги слушате нивните емоции. Здравата врска, љубовта и безбедноста се неопходни. Многу е важно на децата да им се помогне да ги разберат своите емоции и да научат со нив да управуваат.

Друг фундаментален столб е правилната исхрана. Подобро да се одлучите за здрави производи, да избегнувате индустриски, како и слатки, заситени масти итн. Понатаму, неопходно е децата да се натераат да вршат физичка активност, да се движат, да играат…

Многу е важно децата да имаат социјални контакти со своите врсници, со нив да играат, да комуницираат едни со други. Од друга страна пак, факторите како што се стресот и вознемиреноста имаат сериозни ефекти врз мозокот на новороденчињата и воопшто на децата.

Конечно, не можеме да заборавиме на образованието. Тука се клучни факторот на љубопитност, на стимулирање на желбата на детето, неговата инвентивност, желбата да се создаде, експериментира, да се направи и грешки, да се обиде, да се чувствува корисно и да го открива светот постепено, според неговиот личен ритам.

Инфантилниот мозок си има своето време, но ние како посредници имаме можност (и должност) подобро да го олесниме овој процес.

x

Check Also

Вирози и како да се заштитиме од нив? Има ли домашни производи со витамини за зголемување на имунитет?  

Најсигурен начин за заштита од вирози се витамините и храната, односно внесувањето ...