Дури 84% од родителите се загрижени за онлајн безбедноста на нивното дете, но не одвојуваат време да зборуваат за тоа

Новото глобално истражување на Касперски открива предизвици зад ограничените семејни разговори за безбедноста на Интернет.

Дури 84% од родителите ширум светот се жалеле за безбедноста на нивните деца, според последното истражување нарачано од Касперски и спроведено од компанијата за истражување на пазарот Саванта. Сепак, во просек, родителите поминуваат вкупно 46 минути разговарајќи со своите деца за безбедноста преку Интернет во текот на целото детство. Повеќе од половина (58%) од анкетираните поминуваат помалку од 30 минути за дискутирање на темата, што е половина од времето на една стандардна училишна лекција. Приватноста и безбедноста на децата преку интернет стануваат една од најистакнатите грижи на родителите. Овие грижи се добро засновани бидејќи според истражувањето на Касперски, над 9 до 10 деца на возраст меѓу седум до дванаесетгодишна возраст на глобално ниво имаат уред за овозможување на Интернет, паметен телефон или таблет.

Особено, речиси два од три родители (64%) се согласуваат дека нивните деца поминуваат премногу време на Интернет, што е не само дека ги тргуваат другите радости и придобивки од детството за време поминато пред екранот, туку и постојано се изложени на различни потенцијални ризици.

Најопасните закани преку Интернет, според родителите се кога децата гледаат штетна содржина, како што е сексуална или насилна (27%); зависност од интернет (26%); и примање анонимни пораки или содржина што ги поттикнува да вршат насилна или несоодветна активност (14%).

За да се намалат потенцијалните ризици и да се објаснат опасностите од сурфање на интернет, 81% од родителите велат дека е заедничка одговорност меѓу родителите и училиштата да ги научат децата за безбедноста преку Интернет. Додека пак 86% веруваат дека родителите се во подобра позиција да го направат тоа, затоа што генерално, децата повеќе им веруваат.

 

Покрај признавањето од родителите дека им е тешко да ги упатат своите деца и трошат помалку од еден час правејќи го тоа, истражувањето на Касперски објаснува дека на родителите ваквите разговори им се тешки. Во водењето вакви разговорите, родителите ги наведоа најголемите предизвици:
– Објаснување на заканите на начин на кој децата можат да ги разберат и да се поврзат со тоа (60%)
– Да ги натераат децата сериозно да ги сфатат заканите (51%)
– Одвраќање на децата да следат и / или да им се даде доверба да не го следат притисокот од врсниците (42%)

Ема Кени, водечки психолог и ТВ и радио презентер, за ваквите наоди вели: „И покрај тоа што е сосема разбирливо родителите да не сакаат нивните деца да се плашат од тоа да сурфаат на интернет, важно е дека ова не значи дека тие преземаат лош пристап кон безбедноста на интернет. Балансот е клучен, а информираното дете е безбедно дете. Со уривање на бариерите за комуникација во врска со безбедноста преку интернет и етикетирањето, родителите се осигуруваат дека нивните деца го извлекуваат најдоброто од нивниот сајбер-живот, додека се чувствуваат уверено во однос на однесување на нивното дете кога е онлајн. Децата треба да бидат заштитени, а родителите можат да го сторат тоа прво едуцирајќи се себеси за страниците што нивните деца ги посетуваат преку поминување време со децата додека сурфаат на интернет, и второ, со тоа што ќе обезбедат сигурно решение кое ги штити нивните деца од налетување на несоодветен или навредлив материјал “.

Јасно е дека родителите треба да усвојат повеќе лични, вербални пристапи за создавање побезбедни Интернет искуства и да ги користат алатките што им се достапни за да помогнат да се започне со тие разговори.

Согласувајќи се со Ема, Мирослав Корен, генерален директор за Источна Европа при Касперски вели: „За жал, мора да прифатиме дека интернетот им дозволува на децата да се сретнат со содржината што никогаш не сакаме да ја видат. Приватноста и безбедноста сега е најголема грижа за родителите, и знаеме колку е тешко понекогаш да се зборува за овие проблеми со децата, така што тие ќе слушаат и нема да го отфрлат тоа што го слушаат. Затоа Касперски е посветен да воведе решенија и препораки за целото семејство што им обезбедува безгрижност и за родителите и за децата“.

За да им помогне на семејствата да ги заштитат децата од разни закани на интернет, Касперски препорачува:
– Ако знаете што вашето дете бара на Интернет, можете да понудите помош и поддршка, но внимателно користете ги информациите
– Разговарајте со вашето дете колку време можат да поминат на социјалните медиуми. Обидете се да го убедите вашето дете да не користи социјални медиуми за време на училишните часови или ноќе.
– Обидете се да не го ограничувате социјалниот круг на вашето дете, туку кажете им да се грижат при изборот на пријатели и познаници.
– Зачленете се на Семејното издание на нашиот Kaspersky Security Cloud. Услугата вклучува Kaspersky Safe Kids и помага во чувањето на вашето семејство и приватните податоци, и уште ги заштитувате вашите деца во Интернет сферата и пошироко.

 

x

Check Also

Крем од банана против упорна кашлица и бронхитис

Неговото дејство е тестирано во третманот на постојана кашлица и бронхитис. Особено ...