Енио Мориконе напишал проштално писмо: „На мојата сопруга Марија најболно збогум“

„Не сакам да ве вознемирувам“. Во тивок стил кој што го карактеризираше неговиот живот, Енио Мориконе на тој начин се простил од саканите, посочувајќи дека сака приватен погреб. Во деновите дедека бил хоспитализиран, Мориконе сам пишувал трогателно проштално писмо.

Покрај до неговата сопруга, последен поздрав композиторот упатил до драгиот пријател Џузепе Торнаторе, до пријателите со кои не можел да се поздрави, до децата и внуците. Тој се надевал дека тие разбираат колку ги сакал.

Ова е текстот на писмото напишано од самиот Мориконе:

„Вака им објавувам на сите пријатели кои отсекогаш биле блиски со мене, а исто така и на оние кои се малку подалечни, кои ги поздравувам со голема љубов. Невозможно да е да се именуваат сите. Но, посебно сеќавање за Пепучо (Џузепе Торнаторе) и Роберта, братски пријатели, кои се многу присутни во последните години од мојот живот. Има само една причина што ме тера да ве поздравувам сите вака и да кажам дека сакам погреб во приватна сопственост: не сакам да ве вознемирувам. Топло ги поздравувам Инес, Лора, Сара, Енцо и Норберт, бидејќи споделија голем дел од нивниот живот со мене и семејството. Сакам да се сеќавам на моите сестри Адријана, Марија, Франка и нивните најблиски, со љубов и да им кажам колку ги сакав. Полн, интензивен и длабок поздрав до моите деца Марко, Алесандра, Андреа, Џовани, мојата снаа Моника и до моите внуци Франческа, Валентина, Франческо и Лука. Се надевам дека разбрале колку ги сакав. За крај (но не последна) Марија. За неа ја обновувам извонредната љубов што нè држеше заедно и жалам што ја напуштам. За неа најболното збогум“.

x

Check Also

Кралски изглед на денот – Црвеното макси палто на Кејт Мидлтон

Во сезоната на палта, јакни и блејзери, војвотката од Кемриџ воодушеви со ...