Француски дантел поскап од злато, погледнете го овој фустан од КАДОРА

Кадора овој пат реши да нѐ едуцира и да нѐ однесе наназад во историјата на францустиот дантел.

Фустан од дантел од Кадора

Францускиот дантел е творештво на луксуз во тоа време поскап од злато и бил направен по желба на кралевите, поточно по желба ма Марија Антоанета.

Кетрин де Медичи ја претстави ткаенината на Французите, која ја нарече dentelle.Бидејќи француската dentelle не можеше да се натпреварува со супериорни производи од Италија и Фландрија, најголем дел од чипките носени во Франција беа увезени. Материјалот беше скап како злато, а европската аристократија не можеше да се насити од потребата да ја носи и има.

Разрешен од огромната сума пари што се потрошени за увоз на дантела, министерот за финансии за кралот Луј XIV почна да ја развива индустријата за чевли дома. Французите потоа ги убедија најдобрите креатори на чипка од Италија и Белгија да се населат во Франција и да основаат училишта за да ги научат селаните на уметноста на чипка. И така започна развојот на француската чипка. Тоа не траело долго, додека Франција создаваше уникатни дизајни на чипка и се зацврсти во индустријата за чипка.

Фустаните од француски дантел се достапни и направени во Кадора, како што можете да забележите од моделот што ви го презентираме денес. Украсен е со мали пердуви во нијанса на самата дантела.

Романтичен, уникатен и впечатлив, овој фустан може да го добиете на попуст од 50% сѐ до крај на овој месец.

Модното студио Кадора се наоѓа спроти паркингот на ССМ.

x

Check Also

Совршен за плажа: Погледнете го овој пончо фустан од PARFOIS

Сакате да изгледате шик и тогаш кога сте на плажа. Во PARFOIS најдовме ...