Ивица Јанев советува при вежбање колку треба да внесувате протеини, јагленохидрати и масти

Ивица Јанев, фитнес и бодибилдинг тренерот советува и одговара на најчестото прашање колку протеини треба да внесувате при вежбање, колку јагленохидрати а колку масти. Според него, за вистински и точен одговор потребно е да се земат во предвид повеќе фактори.

– Која е нашата цел? Зголемување на обем или намалување на обем, get shredded or get big? Како и да е, треба да знаете дека се зависи од коефициентот на физичка активност кој може да варира од 0.6 минимум до 3 максимум, па според тоа се одредуваат протеини и јагленохидрати.

– Синтеза на протеин на самиот организам. Мажите имаат побрза синтеза и имаат потреба од повеќе протеин за разлика од жените, но сепак и оваа е индивидуално во зависност од хормонскиот баланс кој е надворешно видлив според изгледот на телото и масните зони.

– Возраста на самиот организам и неговиот досегашен животен стил. Не е исто ако за првпат започнувате со поинтензивна физичка активност или пак сте веќе во одредена физичка активност.

– Нивото на масни наслаги во моментот и одредуванње на мускулна маса се клучен фактор за одредување на еден правилен распоред на протеин.

Пример:

На пример едно лице од машки пол со 100 килограми со 27% масти со цел намалување на масти и постепено достигнувсње стомачни мускули. Тоа лице има старт со 73 килограми телесна килажа со 0% масти, што е не реално и не возможно во пракса. Со 10% масти на тоа лице би се познавале стомачните мускулии, а би било на 83 килограми телесна тежина што веќе претставува реална ситуација и возможна.

Кој момент е клучен во ситуацијата?

Која тежина се зема за почетна, дали 100 килограми или 83 килограми? На која тежина одредуваме потребен протеин и потребни хидрати и масти? Која е неговата физичка активност, коефициентот? Со какви активности се бави таа личност во тек на денот, работи канцелариска работа или има движење во тек на работниот ден и колкав интензитет на активности има?

Доаѓаме до заклучок дека комплицирано е да се најде вистинскиот одговор.

Затоа, мојата практика се ИНДИВИДУАЛНО ПРИЛАГОДЕНИ ПРОГРАМИ кои се покажуваат секојдневно функционални и практични, доследни кај секого се со цел вистински резултати.

x

Check Also

МЕТЕО СО СЛАВЧО&ЗДРАВЈЕ: Продолжува периодот на дождови! Еве на што да внимавате најмногу!

Продолжува периодот на дождови! Но, и покрај тоа што ќе врне, ќе ...