Јован Стојоски од атлетичарите ќе нè претставува Олимписките игри во Токио

Јован Стојоски е атлетичарот кој ќе ја претставува земјава на Олимписките игри во Токио, одлучи Македонскиот олимписки комитет. Селекцијата е направена согласно критериумите за пријава на спортисти кои се без остварена норма. Светската атлетска федерација посочува дека треба да се испрати најдобриот рангиран атлетичар во дисциплината во која што настапува. 

Во моментовспоред овие пропозиции на Светската атлетска федерацијатоа е Јова Стојоскикој воедно има и најдобар резултат според IAAF таблица на отвореново олимписка дисциплина. Со неговиот резултат од 46,82 на 400 метри тој успеа да го обезбеди својот пласман за Олимпијадата во Токио. Овој резултат може да биде само тригер за да постигне уште побрзо времесо оглед на фактот што Јован ги покажа своите перформанси како врвен атлетичар и на Европско и на Светскоа се разбира и на Балканијадите.

– Атлетичарот Јован Стојоски од 2019 година има константен напредок, ова година имаше преку 6 трки од кои четири му беа под 47 секунди, така што со тој резултат 46,80 Стојоски се квалификува во IAAF таблицата и му овозможи да настапува на Олимписките игри. Најважно од се македонската јавност треба да знае дека ниту јас, ниту IAAF, ниту Атлетска Федерација на Македонија, ниту управниот одбор не го пратија таму, туку тој се квалификуваше заради резултатот што го постигна и му посакуваме успех, вели Кристијан Кајчевски, селектор во АФМ.

Стојоски константно тренира и се подготвува за Олимписките игри во Токио за кој вели дека најважно од се е да освои нови рекорди.

– Во 1991 година на светското првенство во атлетика во Токио пред точно 30 години, мојот покоен тренер Исмаил Маки Мачев трчал во најбрзата “бела штафета” 4х400 метри (2:59,95) на истиот стадион на кој ќе трчам и јас на 1-ви август во дисциплината 400 метри. Стадионот сега е реновиран и е со подруг изглед но е останат на истата географска положба. Тој факт ќе биде преголем мотив за мене. Голема благодарност до мојот тренер Марина Мишиќ , семејството, Атлетска Федерација на Македонија , Македонскиот Олимписки Комитет, спонзорите, како и на сите останати субјекти кои ми помогнаа во мојот напредок, изјави атлетичарот Јован Стојоски.

x

Check Also

E-banking како ново нормално при користење на банкарските услуги

Во последниве две години, како последица од глобалната пандемија, научивме како паметно ...