Како се измислени првите очила за сонце

Венецијанскиот благородник кој сакал да си ја заштити кожата додека се возел на гондола низ градот носел еден вид на рачно направени огледала,  направени од зелени леќа (типична боја на венецијанско стакло, добиена од мистериозен и непознат материјал ). Ги викале гондола очила. Овие очила може да се сметаат како првиот обид за заштита на очите и кожата од сончеви зраци.

go 2

Нешто подоцна, венецијанските оптичари биле првите во Европа кои започнале со производство на очила за сонце за мажи. Овој тип на машки очила бил познат како Голдони очила и иако никој не знае точно зошто тие биле така наречени, легендата вели дека се именувани по познатиот венецијански драматург Карло Голдони, кој наводно ги користел додека се шетал низ градот.

Првиот прототип на очилата за сонце со УБ заштитно стакло биле произведени во Мурано, Венеција за време на 18-от век, а за првпат се појавуваат во литературата во 1911 година опишани како гондола очила со зелени стакла на една дама.

x

Check Also

Накит за на плажа 2015: Никогаш доволно од него!

Модните додатоци како чантата за плажа, шеширот и марамата не се единствени ...