Коронавирусот и во модниот свет

Ефектите од коронавирусот се чувствуваат и врз модниот сектор.

Брзината со која коронавирусот успева да се шири меѓу луѓето прети и на потенцијалните последици што може да се доживеат поради блокада на кинеската економска активност во целиот глобален систем на производство, особено во светот на модата.

Од медицинска гледна точка, стапката на смртност на коронавирус е околу 2,2 проценти, наспроти речиси 10 проценти за Сарс. Но, исто така, и од економски аспект, прогнозата за првите три месеци од оваа година, е дека модниот сектор е под -1,8%.

Ако 2019 година заврши подобро од очекуваното за европскиот моден сектор, прогнозата за првите три месеци од 2020 година е катастрофална.

 

x

Check Also

Нов тренд водич на MANGO: ACE YOUR GAME 2021 (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Манго го следи атлетскиот тренд со неодамнешниот моден водич наречен: Ace Your ...