Критики за Вајс: самоубиството како модна инспирација

Списанието Вајс доби остри критики од јавноста по објавувањето на сесијата „Последни зборови“ во која моделите глумат ликови од книжевноста кои извршиле самоубиство.

vajs 2

„Последни зборови е едиторијал во нашиот нов број чија тема е фикцијата. Сакавме да ги претставиме познатите писателки во нивните последни минути од животот, пред трагично да го завршат животот. Нашата главна цел е создавањето на уметнички фотографии со модна порака, сакаме нашите читатели да се внесат во фотографијата и да создадат сопствена приказна. Целата екипа која рабoтеше на оваа фотосесија како и уредниците се извинуваат на сите кои се најдоа повредени од овие фотографии“, вака гласи официјалното извинување на списанието Вајс до своите читатели.

vajs 1

Во фотосесијата се преставени Вирџинија Вулф, Силвија Плат, Ајрис Чан и Шарлот Перкинс.

vajs 4

 

x

Check Also

Кралски изглед на денот: Плисираната сукња на Летиција од Шпанија

Летиција од Шпанија, 49, е неприкосновена во модната естетика која инспирира. Овојпат ...