Лекови кои предизвикуваат зголемена телесна тежина, а не сте свесни за тоа

Одредени лекови можат за неколку недели да ви додадат и пет, шест килограми, затоа ако знаете дека со земање на некој лек може да се здебелите треба од почеток да водите сметка за исхраната. Често и лекарите не истакнуваат дека лекот може да предизвика зголемена телесна тежина, па не заборавајте да си ги прочитате нуспојавите секогаш запишани на упатството за користење на лекот.

Еве кои лекови најверојатно ќе ве здебелат.

Антидепресиви

Големи виновници за вашиот вишок килограми можат да бидат антидепресивите. Тие го блокираат рецепторот во мозокот кој го ресорбира серотонинот и создава вишок на тој хормон на среќата. Антидепресивите имаат позитивно влијание на расположението но делуваат на апетитот. Тоа што овие лекови го содржат ја зголемува желбата за јагленохидрати. Замолете го лекарот да ви препише антидепресиви кои во најмала мера влијаат на зголемување на килограмите.

eliki krivci za debljanje su antidepresivi koji potiču serotonin. Oni rade na način da blokiraju receptor u mozgu koji resorbira serotonin što stvara višak tog hormona sreće. Antidepresivi imaju pozitivan učinak na raspoloženje ali djeluju na apetit. Ono što ti lijekovi sadrže pojačava želju za ugljikohidratima. Zamolite liječnika da vam dade antdepresive koje u najmanjoj mjeri utječu na dobitak kilograma.

 

x

Check Also

Од ова природно средство крлежите нема веќе да домуваат кај вашиот домашен миленик

Крлежите и болвите се неповикани и непријатни гости на вашиот домашен миленик. ...