Многу стил во една Травијата на 10 различни начини (ФОТО)

Ова се топ 10 најдобри изведби на славната опера на Верди – Травијата.

За прв пат оваа опера била изведена на 6 март 1853 во Ла Фениче во Венеција.

За прв пат оваа опера била изведена на 6 март 1853 во Ла Фениче во Венеција.

Сцена од Травијата во славниот филм Camille од 1936 година, познат како едно од најуспешните остварувања во филмографијата на Грета Гарбо.

Сцена од Травијата во славниот филм Camille од 1936 година, познат како едно од најуспешните остварувања во филмографијата на Грета Гарбо.

Операта Травијата официјално е најизведувана опера во светот и веројатно, најомилената опера.

Ова се 10-те најдобри филмски и театарски секвенци од Травијата. А меѓу нив, неизбежни се и учесниците меѓу кои најизвонредните Елизабет Шварцкопф, Марија Калас и Пласидо Доминго и Лучано Павароти.

Незаборавна е изведбата на Елизабет Шварцкопф и Кен Нит во Ковент Гарден, 1948 година.

Незаборавна е изведбата на Елизабет Шварцкопф и Кен Нит во Ковент Гарден, 1948 година.

 

Рената Тебалди и Џанчинто Прандели во 1951 година

Рената Тебалди и Џанчинто Прандели во 1951 година

травијата 5

Марија Калас во Ла Скала во 1955 година

Пласидо Домиго и Тереза Стратос

Пласидо Домиго и Тереза Стратос

 

Тицијана Фабричини и Роберто Алања во Ла Скала, 1990

Тицијана Фабричини и Роберто Алања во Ла Скала, 1990

 

Хозе Кура и Етери Гванѕава во 2000 година

Хозе Кура и Етери Гванѕава во 2000 година

Постмодерна изведба на Травијата во Салзбург во 2005 година. Во главни улоги Ана Нетребко и Роландо Виланѕони.

Постмодерна изведба на Травијата во Салзбург во 2005 година. Во главни улоги Ана Нетребко и Роландо Виланѕони.

 

M.Б.

x

Check Also

Samsung го претстави новиот Galaxy XCover Pro: Елегантен, издржлив и создаден за бизнис

 Samsung Electronics Co., Ltd. го претстави новиот Galaxy XCover Pro, паметен телефон ...