Модерниот Лувр во Абу Даби го добива својот финален облик

Дизајниран од прочуениот архитект Жан Нувељ, музејот Лувр во Абу Даби го добива својот финален изглед.

luvr 5

Музејот располага со 9.200 квадратни метри, а главната галерија каде ќе бидат изложени најзначајните дела е огромна, поточно располага со 6.681 метри квадратни.

luvr 3

Втората гaларија ќе се простира на 2.364 квадратни метри, а во неа ќе бидат изложени современите уметнички дела.

luvr 4

luvr 1

Импресивната купола на Лувр има 180 метри и изградена е од 10.800 челични цевки.

Отворањето на музејот Лувр во Абу Даби е предвидено за 2015 година.

Музејот е лоциран во срцето на Садијат културал дистрикт, каде се предвидува и изградба на Националниот музеј Зајед што ќе се отвори во 2016 година  и Гугенхејм музејот со закажано отворање за 2017 година.

x

Check Also

Повеќе харизма во личниот стил, со помош на додатоци

За многумина, зборот „стил“ претставува термин резервиран за изглед како од списанија ...