Најмодерните мажи од ренесансата (ФОТО)

Од негувани бради до убави лица и стил кој не престанува да инспирира. Овие мажи од ренесансата и тоа како биле вљубени во модата.

Од портретите на познатите, но и анонимни сликари, дознаваме многу нешта за стилот на мажите кои ни доаѓаат од ренесансниот период, стил кој и понатаму останува да фасцинира исто како и умешноста на сликарите кои ги овековечиле.

Портретите јасно покажуваат дека следењето на модните трендови било нешто што ја претставува и личноста, а негата на лицето, брадата, косата и телото, потврдува колку на овие мажи им била важна појавноста.

Загледајте се во костумите, во кошулите, во брадите, накитот…

Корнелиус Кетел, холандски сликар, активен во Лондон и Амстердам од 1573 до 1581 година – портрет на Сер Томас Сесил.

Корнелиус Кетел, холандски сликар, активен во Лондон и Амстердам од 1573 до 1581 година – портрет на Сер Томас Сесил.

 

Портрет направен во Француското училиште во 1607 година, непознат е и уметникот и благородникот

Портрет направен во Француското училиште во 1607 година, непознат е и уметникот и благородникот

 

Џовани Батиста – Морони, италијански сликар активен во доцниот период на ренесансата – Алесандро Виторија.

Џовани Батиста – Морони, италијански сликар активен во доцниот период на ренесансата – Алесандро Виторија.

 

Ханс Холбајн, германски уметник и графичар - портрет на Сер Томас Вајат

Ханс Холбајн, германски уметник и графичар – портрет на Сер Томас Вајат

 

Микеланџело Караваџо-Момче со кошница овошје

Микеланџело Караваџо-Момче со кошница овошје

 

Николас Новхател – портрет на непознат џентлмен

Николас Новхател – портрет на непознат џентлмен

 

Хуан Пантоха де ла Крус – портрет на Филип Трети

Хуан Пантоха де ла Крус – портрет на Филип Трети

 

Антонело да Месина – портрет од млад маж

Антонело да Месина – портрет на млад маж

 

Портрет на непознат џентлмен од ренесансата

Портрет на непознат џентлмен од ренесансата

 

Јан Ван Скорел – портрет на маж од Венеција

Јан Ван Скорел – портрет на маж од Венеција

 

Стивен фон дер Мулен – портрет на Роберт Дадли

Стивен фон дер Мулен – портрет на Роберт Дадли

 

Тинторето – портерт на богат маж од Џенова

Тинторето – портерт на богат маж од Џенова

 

Тицијан – Џакопо Страда

Тицијан – Џакопо Страда

x

Check Also

Златни можности со златна картичка на Халкбанк

Поседувањето и користењето кредитна картичка е огромна предност која со себе носи ...