Направете сами: Капа од стар џемпер

Ви треба нова капа за оваа зима? Да, за промена, но (исто така за промена), не ја купувајте туку направите ја сами.

Претпоставуваме дека би сакале да ја покажете својата креативност, но не знаете или немате време да плетете. Ако спаѓате во оваа група продолжете да читате.

Еве како да направите капа доколку имате стар џемпер кој повеќе не го носите.

За мерка, може или да се измерите или полесно да имате слична капа која ќе ја користите како шаблон.

 

kapa00

Капата поставете ја така што долниот дел е на „ластикот“ од џемперот. Со шпенаглите зафатете го џемперот по рабовите од капата.

Доколку имате шарен џемпер – тогаш поставете ја капата на шарата која ви одговара.

kapa01

Исечените делови сошијте ги по работ. Внимавајте – шиете од опачината на џемперот.

Превртете и капата е готова.

Доколку сеуште ве држи креативниот дуџ, може капата да ја украсите и со едно топче.

kapa-gl1

На видеото може да видите како наједноставно да направите топче од волница.

Големината на топчето зависи од тоа на колку прсти ќе ја мотате волницата. За оваа капа ви препорачуваме да ја мотате волницата на четири прста. И секако, за повесела капа употребете барем две различни бои на конци.

 

x

Check Also

Повеќе харизма во личниот стил, со помош на додатоци

За многумина, зборот „стил“ претставува термин резервиран за изглед како од списанија ...