Направите сами брзо, лесно и ефтино средство за дезинфекција на домот

Какошто вирусот Ковид-19 се повеќе се шири, неопходно е покрај тоа што ќе се заштитите со маска и ракавици, и покрај редовното миење на раце, да го дезинфицирате просторот во кој секојдневно престојувате.

Вирусот на рацете останува 10 до 15 минути, но на површините како што е дрвото и металот (кваките), може да се задржи дури и околу 12 часа. Затоа е неопходно сите површини во домот да ги листите секој ден.

За подготовка на ова средтсво за дезинфекција потребни ви се само три состојки кои веруваме дека веќе ги имате дома – вода, лимон и оцет.

Лимонот и оцетот се доволно силни за да ги уништат сите бактерии. Ова домашно средство е ефикасно исто како и „купечкото“, а поздраво е.

Подготовка

1/3 алкохолен оцет

2/3 дестилирана вода

1 лажица сок од лимон

По желба, може да додадете и неколку капки етерично масло.

x

Check Also

Како разумно да менаџирате со средствата со кои располагате?

Во Новата година обично влегуваме со свежи планови и цели кои сакаме ...