Нова димензија на сценско музичко доживување во Скопје

На 20. септември 2019 ќе се одржи уникатна барокна претстава „Dido and Aeneas“ (Дидо и Енеј)

Септември е месец каде културните и музички манифестации совршено прилегаат на општествената агенда за културен раст и развој. Поради тоа ЗГУРМК „Полифонија“ од Скопје организира неколку атрактивни музичко сценски проекти чии композиции никогаш до сега не се изведени во државата во професионален состав. На 20. септември 2019 ќе се одржи уникатна барокната претстава „Dido and Aeneas“ во камерната сала на Македонската Филхармонија во Скопје.

Dido and Aeneas“ е едночасовна барокна опера базирана врз поезија на Римскиот поет Виргилиј. Музиката е напишана од еден од најславните англиски композитори на сите времиња, Henry Purcell. Претставата која се смета како монументално дело на Барокот раскажува за љубовта на Картагенската кралица Дидо кон Тројанскиот херој Енеј и нејзината огорченост кога поради политички причини тој ја напушта. Во претставата е сместена и аријата Dido’s Lament која е една од најграндиозните лирски мелодии на барокот. За оваа композиција потребна е барокна артикулација и специфики на изведба кои ќе бидат претставени и пренесени до нашите солисти преку реномирани барокни уметници од Канада и Германија како и и македонските уметници Васил Гарванлиев, Емилио Перцан и Сања Шуплевска.

Г.А.П. Гиовани Антонио Пијани (Германија) е класичен ансамбл специјализиран за барокни перформанси и како таков еден од најбараните барокни ансамбли во Европа. Ансамблот е предводен од виолинистот Емилио Перцан, професор на универзитетот во Грац, Австрија. Васил Гарванлиев кој по својата две-децениска светска кариера (со професионални ангажмани во еминентни центри во Чикаго, Торонто, Милано и Лондон) за прв пат настапува со оперска улога пред нашата публика во улогата на Енеј. Оперската дива Криста де Силва (Канада) која по солистички улоги (Кармен, Кандид, Идаманте, Консепција) на еминентни подиуми како Опера ду Монтреал, Калгари и Едмонтон Опера за прв пат настапува пред Македонската публика во улога на Дидо. Лаура Џин Елигсен од Канада која во овој момент е професионално ангажирана во грандиозната ШтацОпер Виена, Австрија, ќе се претстави со улогата на Белинда. Ансамблот ИН МЕДИАС РЕС на Полифонија е составен од домашни извонредно талентирани солисти и пејачи.

Проектот е поддржан од Министерството за Култура, Гете-институт во Скопје и Канадскиот Музички Центар во Скопје.

Претставите кои ги подготвува „Полифонија“ за сезоната 2019 во соработка со Канадскиот Музички Центар во Скопје и реномирани музички групи и уметници од Германија и Австрија имаат заеднички акцент кој е ставен на современи техники за соодветно претставување на музиката и солистите. Со тоа публиката би имала можност одблиску да го доживее овој вид на уметност кој е инструмент на долгогодишна Европска традиција и комуникација.

x

Check Also

Започна продажбата на HUAWEI MateBook 14s на македонскиот пазар

Потрошувачите кои ќе го купат уредот до 31 јануари 2022 година добиваат ...