Нови лекови против ковид: инхибитори на протеаза и моноклонални антитела, како функционираат?

Инхибитори на протеази и моноклонални антитела се новите лекови за победа на САРС-CoV-2. Покрај вакцините кои се користат за брзо имунизирање на населението, се тестираат и нови ефективни терапии кои треба да се применат кај оние кои се заразиле со овој вирус со цел драстично намалување на смртноста.

Поради ковид-вирусот 2,87 милиони луѓе починаа во светот. Благодарение на новата молекула на Фајзер и моноклоналните антитела што во моментов се користат во делови на Европа, науката е уверена во подобрување на опциите за преживување на кревките пациенти кои се повеќе изложени на ризик од развој на тешки форми на болеста.

Додека медиумите го насочуваат своето внимание кон вакцината и ја предизвикуваат значителната отпорност на „скептичното“ население, се чини дека научните истражувања ветуваат и нови ефективни терапии за третман на симптоматскитр пациенти.

Фармацевтската компанија Фајзер доби охрабрувачки резултати од ин витро експериментите и тестирањето врз животни на молекулата PF-07321332 и наскоро може да започнат испитувања врз луѓе. Молекулата е инхибитор на вирусна протеаза и има специфична функција: да го попречува созревањето на бројните SARS-CoV-2 протеини и нивната дифузија во телото.

Инхибиторите на протеазата се класа на лекови што веќе се користат во третман на некои вирусни инфекции, особено на ХИВ и хепатит Ц. Тие радикално ја променија прогнозата на луѓето заразени со ХИВ, претворајќи ја скоро секогаш фаталната болест во хронична болест, додека што се однесува до инфекцијата со ХЦВ, тие дури можат да ни овозможат да го искорениме вирусот и да бидат конечен лек.

Со декретот за поддршка се издвоени 400 милиони евра за набавка на овие нови лекови. Моноклоналните антитела, особено оние што моментално ги овластува АИФА претставуваат уште една конкретна надеж за лекување на ковид-19. Тие чинат околу 2 илјади евра по доза, скоро колку еден ден хоспитализација и му ветуваат на здравствениот систем значителна заштеда за хоспитализации и интензивна нега. Лековите се произведени преку техники на молекуларен инженеринг кои ја репродуцираат структурата на специфични антитела развиени како одговор на вирусот кај ревалесцентни пациенти погодени од инфекцијата.

Новите лекови можат да се внесат во телото со интравенска инфузија само на пациенти со ризик во рок од 10 дена од почетокот на лесните симптоми. Во некои европски земји во моментов тие веќе се дистрибуирани во поголем број на болниците, но списокот постојано се ажурира.

Пациентите хоспитализирани со ковид-19 или оние кои примаат кислородна терапија се исклучени од примањето на новите лекови, додека вклучени се пациенти со благи симптоми над 12 години со најмалку еден фактор на ризик и оние над 65 години со два фактори на ризик (возраст, дебелина, дијабетес, дијализа или трансплантација, итн.).

x

Check Also

МЕТЕО СО СЛАВЧО&ЗДРАВЈЕ: Натпросечно топли температури, проверете кога ќе има нагла промена на времето ужасна за здравјето!

Продолжува периодот на страшно променливо време, на невообичаено топли денови, а пред ...