Повелете „Во светот на Физиката“ во Скопје Сити Мол

Денес и утре во вашиот омилен Скопје Сити Мол по втор пат ќе се одржи манифестацијата „Во светот на Физиката“ која ќе опфати натпревари, експерименти, работилници, предавања и изложби за сите генерации. Овој настан е во организација на Друштвото на физичарите на Република Македонија, и „Скопје Сити Мол“, и е продолжение на Месец на Науката, настан кој се одржа во 2016.

Во рамки на настанот ќе се одржи и 42. школа „Млади физичари“ на која учениците ќе се натпреваруваат во изработки, демонстрации и експерименти.

Овие два дена ќе бидат организирани креативни детски работилници каде најмалите ќе може на сосема поинаков начин да се запознаат со природните закони на науката. Како дел од месецот на науката ќе можат да се проследат и предавања на разни теми од сите научни области од научници од Македонија како и од гостите од странство. Покрај овие активности, низ „Скопје Сити мол“ ќе има и разни поставки на кои ќе бидат презентирани технички помагала и апарати, како и материјалите за работа на овие научни институции” соопштиjа организаторите.

Настанот ќе изобилува со многу активности, а изложбите и натпреварите во изработки, демонстрации, експерименти, симулации и модели се од отворен тип и може да ги посети секој што е заинтересиран на вториот кат од Скопје Сити Мол.

x

Check Also

Весели нијанси и фенси модели во летната колекција на Original Marines

Original Marines и оваа година го разубавува летото на нашите најмили. Во ...