Што да направите кога ќе ви се изгуби домашното милениче?

Експертите велат дека кучето полесно се враќа дома, пред вратата треба да се остави нешто чиј мирис би можел да го привлече, како на пример омилена играчка. Она што секој човек што чува куче сака да му се случи е да се изгуби неговиот четириножен пријател. Затоа е добро да знаете што да направите во случај на ваков немил настан.

Веројатно од наклонетост, прво ќе почнете да му викате на кучето, надевајќи се дека тоа не отишло предалеку. Кога ќе сфатите дека го нема и дека не се враќа, тој почнува да се плаши од вас и панично да бара помош. Но, паниката може да помогне само во потрагата по домашно милениче.

Прво, која била причината за неговото бегство? Некои кучиња имаат вроден инстинкт за разговор, па ако најдат начин да се искрадат од дома или од дворот и да одат да ја „истражат“ околината, ќе го направат тоа. Ако не одат премногу далеку, наскоро ќе се вратат, а понекогаш дури и нема да знаете што навистина се случило.

Меѓутоа, понекогаш кучињата трчаат по некого и завршуваат изгубени на непознат терен. Кога тоа ќе се случи, некои кучиња се чини дека имаат „вроден“ ГПС кој им помага да го најдат својот дом. Оние кои не се толку вешти во вселената продолжуваат да туркаат во потрага по луѓе кои ќе им помогнат. Кучињата кои не се стерилизираат, исто така, можат да го фатат мирисот на женка што го чувствуваат во воздухот и можат да се изгубат во потрагата по неа.

Домашните миленичиња кои се изгубени, голема е веројатноста да се исплашат, па ќе го бараат најблиското засолниште – дупка, подрум или некое слично место. На сопствениците им се препорачува кучето да го бараат пеш или со автомобил во часови кога нема многу сообраќај, бидејќи поверојатно е да го забележат.

Експертите тврдат дека кучето полесно се враќа дома, пред вратата треба да се остави нешто чиј мирис би можел да го привлече, како неговата омилена играчка, ќебе, перница на која спие. Разговарајте со соседите, минувачите зошто можат да ви дадат корисни информации. Задолжително пријавете го изгубениот миленик и на социјалните мрежи.

Добра идеја е да го посетите ветеринарот на вашето куче, бидејќи освен што ќе можат да го прочитаат бројот на микрочипот, тие можат да рашират веста дека некој бара изгубено милениче. Не заборавајте да ставите чип на вашето домашно милениче.

x

Check Also

ОУ „Григор Прличев“ од Охрид со поддршка на Халкбанк доби сензорна градина наменета за ученици со попреченост  

Основното училиште „Григор Прличев“ во Охрид, ја доби првата сензорна градина во ...