Скопје Мериот хотел заедно со Црвен Крст ќе собираат донации за социјално загрозените семејства

По повод одбележувањето на Светскиот ден на гладот, Скопје Мериот хотел и Црвениот Крст на Република Северна Македонија се обединуваат во борбата против гладот со собирање донации. На 16ти октомври, во среда, во период од 10 до 15 часот, во непосредна близина на хотелот ќе биде поставен штанд каде граѓаните ќе може да ги достават своите донации.

Средствата донирани во хуманитарните акции во кампањата се наменети за обезбедување храна за помош на лица во социјален ризик. Собраните средства од донациите на граѓаните и компаниите понатаму, Црвениот крст на Република Северна Македонија ќе ги селектира во пакети со храна кои општинските организации на Црвен крст ќе ги дистрибуираат до социјално загрозените семејства.

Црвен крст на Република Северна Македонија секоја година е дел од глобалните акции за борбата против гладот со организирање на кампања „Помислете и на нас“, која се спроведува преку сите општински организации на Црвениот крст и Црвениот крст на град Скопје. Скопје Мериот хотел преку својата програма Take Care ги поттикнува и инволвира и своите вработени кои ја поддржуваат секоја општествено одговорна иницијатива и грижа за заедницата и граѓаните.

Во нашата земја, според официјални податоци на Државниот завод за статистика, стапката на сиромашни лица изнесува 22,2 проценти, стапката на сиромашни вработени лица е 9.0%, додека стапката на сиромашни пензионери е 7.7%.

x

Check Also

Науката и иновациите го менуваат начинот на консумирање тутун

Светот се менува, и во согласност со него, се менуваат и навиките, потребите ...