Совети за совршена шминка според формата на очите

Не постои универзален начин на шминкање, особено кога станува збор за очи. Со оглед на нивната форма, постојат неколку препорачани техники за примена на сенки. Значи, најважно е да се погледнете добро во огледало и да го откриете вашиот тип, после тоа сè е полесно.

1. Бадемасти очи
Оваа форма се смета за просечна, таа е најчеста, па затоа е еден вид идеал за убавина. Затоа, скоро секоја шминка им одговара, затоа што не треба да се „вади“ ниту еден агол. Најдобро е малку да се нагласи надворешниот дел на окото, но и да се повлече линијата со сенката над горниот раб на очниот капак.

2. Оддалечени очи
Во оваа форма, најважно е да се нагласи внатрешниот агол, така што очите се визуелно „поблиски“. Потемната сенка, според тоа, се аплицира внатре, посветла варијанта на средина на очниот капак и повторно потемна на надворешниот раб.

3. Подзатворени очи
Обратно од очите кои се на извесно растојание, во овој случај треба да се создаде ефект на „дистанцирање”. Аплицирајте поголема количина на темна сенка на надворешниот агол на окото, а остатокот од површината треба да биде во светла нијанса.

4. Изразени горни очни капаци
Тука е потребно да се „камуфлира“ површината на очниот капак со цел да се направи визуелно помал. Затоа, не е можно да се направи грешка ако темна сенка го покрие целиот капак, а најважно е добро да го исенчите целиот горен раб.

5. Спуштени очни капаци
Жените со спуштени очни капаци треба да се фокусираат на областа над горниот раб на очниот капак, бидејќи неговата површина е скоро невидлива. Најтемен треба да биде надворешниот раб на окото долж трепките, а со светло засенчување, лесно преминете ја горната линија. Ова создава „лажен“ раб на очниот капак и ги прави очите да изгледаат поголеми и поотворени.

x

Check Also

Сите се луди по новиот тренд на коса за есен 2020, од Џенифер Лопез до Кејти Холмс

Се прашувате кој е најголемиот тренд меѓу фризурите за есен 2020 година? ...