Тег архиви: алва

Алва – слатко задоволство што се топи во уста

Сите, барем еднаш во животот сме го слушнале изразот: „Оди како алва!“, што кажува многу за нашата култура и односот кон алвата како еден од најобожуваните слатки деликатеси на овие простори, а воедно и насекаде во светот. Овој израз буквално ...

Повеќе »

Превкусна алва од јаболка

Едноставниот метод на варење на овошје со шеќер се употребува во Индија од најстарите времиња. Алвата може да ја направите во поголема количина, добро затворена може долго да стои во фрижидер, а децата особено ја сакаат. За да ја подготвите ...

Повеќе »

Диетална алва од јаболка

Може да се направи од јаболка, ананас или некое друго овошје по желба, односно со секое овошје со кое се прават џемови. Едноставниот метод на варење на овошје со шеќер се употребува во Индија од најстарите времиња. Алвата може да ...

Повеќе »