Tag Archives: џез

Еве ја програмата за годинешниот Скопски џез фестивал

Годинешниот 40. Скопски џез фестивал ќе се одржи од 20-24 октомври. И покрај евидентните предизвици, поради бројните ограничувања што ги донесе кризата со корона-вирусот, подготовката на програмата го имаше императивот за сочувување на високиот интернационален карактер на фестивалот и традицијата тој да ...

Read More »

Битола преку џез и уметност раскажа приказна за еден град

Битола наликуваше на светските џез метрополи. Долгоочекуваниот новогодишен концерт “Приказна за еден град” се претвори во првокласен музички настан по кој ќе се памети оваа 2019 година. Големата сала на Центарот за култура беше исполнета до последното место, а од ...

Read More »

Две недели џез во Бруклински

Џезот е музички стил кој се појавил во почетокот на 20-тиот век во aфроамериканските заедници во јужниот дел на САД. Настанал со мешање нa африкански и европски музички традиции. Уште од раните почетоци, џезот црпел инспирација од американската популарна музика ...

Read More »

Вино и џез со Владимир Четкар Секстет во хотел „Филип“ во Охрид

В петок (5 август) крај базенската тераса на хотелот „Филип“ во Охрид ќе се одржи еден несекојдневен концертен настан.  Љубителите на виното и џезот ќе можат да уживаат во оригиналната музика на Владимир Четкар и во извонредните вина на „Тиквеш“. ...

Read More »

Недела на македонски џез во бистро Бруклински

Во период од 14 до 17 мај, во Бистро Бруклински ќе се одржи Неделата на македонски џез. На овој единствен од ваков вид музички настан, ќе настапат реномираните македонски џез музичари како што се Тони Китановски Jazz трио, Next to ...

Read More »

Тие сакаат џез…

Концертот на Владимир Четкар во Охрид помина со неколку биса. Покрај претседателот Иванов и неговиот гостин Тадиќ, меѓу гостите беа и американскиот амбасадор Волерс, министерот за одбрана Зоран Јолевски, градоначалникот на град Охрид Никола Бакрачески и голем број дипломати и ...

Read More »