Tag Archives: Енг

Енгр, опсесивен трагач по идеалната убавина

Се смета за еден од последните сликари на неокласицизмот, а со неговата смрт умре и овој правец. Мајстор на прецизното сликарство и исклучителен портретист, важи за икона на културниот конзервативизам на 19 век. Познат е по опсесивната потрага за идеална ...

Read More »