Тег архиви: музеј на современа уметност

Промоција на списанието „Големото стакло“ во Музејот на современата уметност – Скопје

Списанието „Големото стакло“ односно (‘The Large Glass’) ќе ја има својата официјална промоција на 5 февруари 2019, вторник, во 20:30 часот во Музејот на современата уметност – Скопје. Списанието Големото стакло за прв пат е издадено во 1995 година и ...

Повеќе »

Претфестивалски „Полски пикник“ во Музејот на современата уметност во Скопје

На деветтото издание на Фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“ програмата „Земја во фокус“ ќе биде посветена на полската документаристика. Токму затоа, заедно со Филмската фондација Краков и Амбасадата на Република Полска, на 11 август (сабота), од 17 до 23 ...

Повеќе »

„Отаде црнилото“ – Изложба на Велимир Жерновски

На 1-ви јуни, со почеток во 20 часот, во музејот на Современата уметност во Скопје ќе биде отворена самостојна изложба со наслов ОТАДЕ ЦРНИЛОТО | BEYOND THE BLACKNESS на македонскиот уметник Велимир Жерновски. Изложбата ќе може да се види до ...

Повеќе »

Кураторскиот тим на МСУ во работна посета на солунските музеи

Тимот од Музејот на современа уметност Скопје беше во неколку дневна работна посета во неколку водечки институции од областа на современата уметност во Солун. Првиот човек на МСУ, в.д. директорката, Мира Гаќина и дел од кураторски тим, меѓу кои и ...

Повеќе »