Топ 5 намирници за јакнење на имунитетот, изобилуваат од витамин Ц повеќе од портокалите!

Витаминот Ц ни е потребен особено во сезоната на коронавирусот, зашто само со силен имунитет може да се одбраниме од вирусите.  Но, ако сметавте дека најмногу витамин Ц има во портокалите, грешите. Во 100 грама портокал има 53 милиграма витамин Ц, а некои намирници далеку го надминуваат во дозата која ја содржат.

Еве ја листата на топ 5 намирници супербогати со витамин Ц.

 Топ 5 – Папаја

Оваа егзотична овошка во себе крие 60 милиграми витамин Ц, а одличен извор е и на витамин А и растителни влакна.

Топ 4 – Киви

Супербогато со ц витамин, содржи 85 милиграми во 100 грама.

Топ 3 – Брокула

Во 100 грама брокула има околу 90 милиграма витамин Ц.

Топ 2 – Црвена пиперка

Сто грама црвена пиперка содржи дури 190 милиграми витамин Ц што е двојно повеќе од оној кој го содржи зелената пиперка и за четири пати повеќе од портокалот.

Топ 1 – Гуава

Неверојатни 218 милиграма витамин Ц се наоѓа во 100 грама гуава.

x

Check Also

Се грижиме за нашите најдраги: Бесплатни вакцини против сезонски грип за луѓето над 65 години

Брзиот и интензивен животен стил често ни ја одзема можноста да поминуваме повеќе ...