За свечени пригоди одбираме од „Кадора“: Креации од брокат –ткаенина со екстравагантен вез

Прекрасни креации од ткаенина брокат со екстравагантни везови се достапни во продажба во модното студио „Кадора“ кое се наоѓа зад зградата на Сојузот на синдикати на Македонија. Секако, за свечени пригода може да нарачате креација по ваша мера. 

„Ние во Кадора сакаме нашите клиенти да дознаат повеќе за облеката и додатоците што ги носат. Ова не значи само да се знае кој ја направил облеката и од каде е потеклото на ткаенината, туку и историјата на материјалот и процесите кои го трансформираат во прекрасната облека што ја носат. Па така, дојдовме до една добра идеја да им дадеме на нашите читатели кратка историја на нашите ткаенини и стилови, за да можат да дознаат повеќе за глатовите, шарфите и облеката што ја носат – и во овој текст ќе дадеме вовед во историјата на еден од нашите најпопуларни ткаенини, брокат“, објаснува модната дизајнерка Никита Алексовска во разговорот за макмода.

рачно изранотен дизајн од „Кадора“

Во изработката на брокатот најчесто се вклучуваат избор на цвеќиња, растенија и други природни слики. Тоа е обично ткаенина која како избор користи разни видови на свила кои се нагласени со метални теми како средство за додавање текстура и визуелен интерес.

Брокатот потекнува од Византија, каде што византиската свила ја преплетувале со  свилата која доаѓала од Кина, кои пак љубоморно ги чувале своите тајни за изработка на истата. Пред зората на кадифето во северна Европа, брокат беше најблагородната ткаенина поради примарниот елемент, свила, која во тоа време била тешко достапна, поради нејзиниот екстравагантен вез со златен и сребрен навој.

Брокатните дизајни доаѓаат од Блискиот Исток, каде што занаетчиите се вешти за дизајнирање текстилни отпечатоци, но производството на крајот беше монополизирано од Италија, особено откако откривањето и одгледувањето на свилената бунка станало објавено знаење. Во доцниот среден век и ренесансата, Италија беше најпознатиот произведувач на брокат за благородници и кралските семејства од цела Европа, кои плаќаа извонредни количини за да бидат облечени во одличната италијанска ткаенина.

Ткаенината, исто така, стана популарен материјал за свадбени фустани, особено дизајни кои сакаат да го повратат луксузот и богатството на викторијанската ера. Во суштина, брокат е идеална опција за ткаенина кога е потребна облека која е елегантна и софистицирана и има за цел да го фокусира вниманието на носителите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

Check Also

Филмски мултимедијален едиторијал на модниот дизајнер Папаз за колекцијата Три

Ангела Ѓоргиева, Бојана Нушкова, Евгенија Ризова, Маја Андоновска Илијевски и Катерина Кузмановска ...